Prvi automobil na struju uskoro na tržištu

Bez autora
Nov 23 2010

Prvi masovno proizvedeni električni automobil ide u prodaju idućeg meseca i američke elektorodistibucije su i krajnje uzbuđene i krajnje zabrinute. Uključen u utikač, električni automobil može da povuče više struje nego omanja porodična kuća, a povećanje potrošnje može da dovede do nestanka struje u domaćinstvu ili celom susedstvu. To je navelo elektrodistributere u Kaliforniji, Teksasu i Severnoj Karolini da krenu u unapređivanje transformatora i druge opreme u gradskim četvrtima za koje se smatra da će biti prve koje će prihvatiti novi Nisan Lif ("Nissan Leaf") i Ševrolet Volt. Elektroindustrija SAD nije imala sličnu priliku za rast od kako se erkondišn proširilo zemljom tokom pedesetih i šezdesetih godina. Amerikanci su prošle godine potrošili 325 milijardi dolara na benzin, a prodavci struje sanjaju čak i o malom delu ovog tržišta. Glavne prepreke širokom ulasku elektičnih vozila u svakodnevicu su visoka cena i ogranični domet novih automobila - bar dok ne bude sagrađena mreža stanica za napajanje.

Prvi automobil na struju uskoro na tržištuPrvi masovno proizvedeni električni automobil ide u prodaju idućeg meseca i američke elektorodistibucije su i krajnje uzbuđene i krajnje zabrinute.

Uključen u utikač, električni automobil može da povuče više struje nego omanja porodična kuća, a povećanje potrošnje može da dovede do nestanka struje u domaćinstvu ili celom susedstvu.

To je navelo elektrodistributere u Kaliforniji, Teksasu i Severnoj Karolini da krenu u unapređivanje transformatora i druge opreme u gradskim četvrtima za koje se smatra da će biti prve koje će prihvatiti novi Nisan Lif ("Nissan Leaf") i Ševrolet Volt.

Elektroindustrija SAD nije imala sličnu priliku za rast od kako se erkondišn proširilo zemljom tokom pedesetih i šezdesetih godina.

Amerikanci su prošle godine potrošili 325 milijardi dolara na benzin, a prodavci struje sanjaju čak i o malom delu ovog tržišta.

Glavne prepreke širokom ulasku elektičnih vozila u svakodnevicu su visoka cena i ogranični domet novih automobila - bar dok ne bude sagrađena mreža stanica za napajanje.

Predstavnici automobilske industrije kažu da će komunalne službe neizbežno imati neke nevolje u početku. “Bićemo svi mnogo pametniji kroz dve godine,” kaže Mark Peri, direktor planiranja proizvodnje Nisan Nort Amerika.

Elektični automibil pokreće velika baterija koja se puni preko obične utičnice u zidu, ili u mnogo jačoj stanici za napajanje.

Očekuje se da tokom iduće godine biti prodato ukupno 30.000 Nisan Lifa i Ševrolet Volta. Tokom sledeće dve godine, sa svojim električnim modelima, pridružiće im se Ford, Tojota i svi drugi veliki proizvođači.

Kongres SAD nudi kupcima električnih vozila 7.500 dolara poreskih olakšica, a neke države i gradovi daju dodatne subvencije koje mogu da dostignu 8.000 dolara. Lif se prodaje po ceni od 33.000 dolara a Volt za 41.000.

Vožnja na struju duga 10.000 milja (16.000 kilometara) znači potrošnju 2.500 kilovat sati električne energije - 20 odsto više od prosečne godišnje potrošnje jednog američkog domaćinstva.

Proizvođači i distributeri struje u SAD kažu da imaju dovoljno elektičnih centrala i opreme da pune na stotine hiljada elektičnih automobila. Problem će se pojaviti daleko ranije nego što tako mnogo automobila bude prodato zbog takozvanag “skupljanja u jato.”

Očekuje se da će se elekrična vozila “skupljti u jata” u četvrtima i gradovima koji budu ponudili velikodušne povlastice. Zatim, tamo gde je klima blaga jer baterije duže rade kad je toplije, i u naseljima čiji su stanovnici imućni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik